Freelance Ne Demek? Freelancer Kime Denir?

Bugünlerde ‘freelance’ çalışma, ‘freelancer’ kavramlarını sıklıkla duyuyoruz. Pandemi ile birlikte yaygınlaşan freelance çalışma şekli kimi sektörlerde kalıcı hale dönüştü ve bazı şirketlerin tercih ettiği bir model oldu. Müstakil ofis kiraları, elektrik-su faturaları, ısıtma giderleri de hesaba katıldığında uygun iş kolları için sanal ofis kiralayarak freelance çalışma şekli çok cazip.

Peki freelance çalışma modeli nedir ve niye tercih ediliyor?

Freelance çalışanlar (bir anlamda serbest çalışanlar) bir kuruluşta sabit olarak çalışmak yerine beceri, deneyimlerini birkaç müşteriye hizmet, danışmanlık verecek şekilde, sözleşmeye dayalı olarak çalışmayı tercih eden kişilerdir.

Basit bir ifadeyle, freelance çalışma, becerilerinizi, eğitiminizi ve deneyiminizi birden fazla müşteriyle paylaşarak, tek bir işverene taahhütte bulunmadan yapacağınız işler üzerinden anlaştığınız bir iş modelidir.

Freelance çalışma genellikle home office (evden) olarak çalışmanıza olanak tanır ama home office çalışmakla aynı anlama gelmez.

1) Freelancerlar her zaman evden çalışamayabilirler. İşin türüne ve gereksinimlerine bağlı olarak müşterinizin ofisine uğramak ve orda çalışmak zorunda da kalabilirsiniz.

2) Evden çalışma, siz ve size maaş veren tek bir işveren arasındaki sözleşme kapsamındadır ancak freelance çalışmada sabit bir maaş ve tek işveren olmayabilir. Freelancerlar çoğunlukla şirkete veya belli bir ofise bağlı kalmadan, online olarak çalışırlar.

Yasal adres, şirket kurulumu için sanal ofis kiralamayı tercih ederler.

3) Freelancerlar iş almak için Behance, Bionluk, Armut gibi üçüncü taraf platformları kullanırlar ya da sosyal ağları (Linkedln, Instagram vb.)  daha fazla iş almak ve müşterilerine ulaşmak için kullanır.

Peki freelance çalışma kariyer için iyi bir seçim mi? Hayatınızı freelance çalışarak sürdürebilir misiniz? Freelance işleri nasıl almaya başlarsınız?

Artan talebe bakıldığında, ofise gerek duymadan çalışmanın artıları düşünüldüğünde bu çalışma modeli gelecek vadediyor.

Freelancerların yükselişi, yeni bir kavramı da beraberinde getirdi – gig ekonomisi. Gig ekonomisinde, bir kişi tam zamanlı olarak tek bir işveren için çalışmak ve karşılığında sabit bir maaş almak yerine, birden fazla müşteri için kendi şartlarında ve işinin hak ettiğini düşündüğü bir fiyatla çalışır.

Freelance çalışmak mesai açısından da cazip bir seçenektir. Serbest çalışanlar, tam zamanlı çalışanlara göre haftada ortalama 11 saat daha az çalışmaktadır. Bu, yılda yaklaşık 550 saat veya 23 tam gün anlamına gelir.

Tüm bunların yanı sıra, bir ofise bağlı kalmadan  istediğiniz zaman istediğiniz yerden çalışma özgürlüğü, kendi işinizin patronu olmanız, tüm kârın size kalması, daha düşük işletme maliyeti ve giderler gibi avantajlar, pek çok insanı freelance hizmet verme modeline itiyor.

Peki tam zamanlı çalışmanın tercih edilmesinin nedenleri neler?

Cevap birazda psikolojimizde ve alışkanlıklarımızda yatıyor.

İş yaşamında garanti aramak zihnimizde yer etmiştir. Düzenli bir iş, belirtilen zamanda gelen maaş kendimizi garantiye almamızı sağlar. Belli bir rutinimiz olur. Aynı zamanda sigorta, emeklilik yardımları, ihtiyat fonu, artışlar ve maaş zamları gibi  avantajlar sağlar.

Freelance çalışmayı seçtiğinizde, bunların herhangi biri için garantiniz yoktur.

Freelance çalışırken bazı hususlara dikkat etmelisiniz:

-Kişisel yaşamı işten nasıl ayıracağınızı bilmiyorsanız, serbest çalışmak normal mesaiden daha zor hale gelebilir.

-Serbest çalışanlar tatillerinden, hasta oldukları günlerden sadece kendileri sorumludur ve iyi bir finans yöneticisi olmalı, zamanı etkin planlamalıdırlar.

-Bazı müşterileri yönetmekte zorlanabilirsiniz. İşi tanımlamak için doğru talimatları ve bilgileri veremeyebilirler veya ihtiyaç duyduğunuzda ulaşılamaz olabilirler. Bu sinir bozucu olabilir veya zaman kaybına neden olabilir.

Her mesleğin artıları-eksileri vardır ve sağlıklı bir temel için denge kurmak size kalmıştır.

Hizmet vermeye başlamadan önce şu adımları izleyin

-Hangi hizmetleri sunacağınıza karar verin

-Hedef pazarınızı belirleyin

-Hizmet vereceğiniz platformları (serbest çalışan web siteleri) bulun. Hepsinde tek tip bir kullanıcı adı seçin. Marka kimliğinizi oluşturmanıza yardımcı olur.

-Hizmet-fiyat oranlarına karar verin

– Becerilerinizi ve yeteneklerinizi sergilemek için kişisel bir portföy web sitesi oluşturabilirsiniz.

-Hizmetlerinizi pazarlayın: sosyal medyada pazarlayın, ücretsiz veya düşük maliyetle bir şeyler sunun (daha fazla çekiş elde etmenize yardımcı olur), tavsiye isteyin ve e-posta pazarlamasını kullanın.

-Mevcutta sabit gelir getiren bir işiniz varsa, ilk aylarda nasıl çalıştığını görmek adına yarı zamanlı bir girişim olarak başlayın.

-Sunacağınız hizmetlerin, müşteri beklentisinin net olması açısından mutlaka yazılı bir sözleşme kapsamında çalışın.

– Yasal ve daha profesyonel hizmet sunmak için sanal ofis hizmetlerinden yararlanın. Bu sayede işinize de prestij katar ve müşteri gözündeki imajınıza olumlu katkı sağlarsınız.

– Olası sıkıntılara binaen faturalı, vergi dahil hizmet sunun. Yaşanabilecek olumsuzluklarda yasal haklarınızı kullanma imkanınız olur.


SANAL
OFİS


TOPLANTI ODALARI


HAZIR OFİS